Netwerken & leren centraal op Spaans QA-event VLC testing

Onze QA reporter aan het woord

Nieuws

Eind september namen onze Spaanse collega’s deel aan het VLC testing event: een groot softwarefestival met een bijzondere focus op Quality Assurance (QA).

Er waren meer dan 1.100 deelnemers en 25 verschillende sessies om kennis aan te scherpen. Xplore Group Spain, en in het bijzonder Refleqt Valencia, kon niet ontbreken op dit event. Professionals uit heel Spanje – en bij uitbreiding Europa en Latijns-Amerika – kwamen samen om inzichten uit te wisselen over softwarekwaliteit.

Pepe Feliu, één van onze QA engineers, bezorgde ons alvast een helder verslag. Zijn inzichten delen we graag.

QA Engineers zijn onmisbaar voor het succes van projecten

“Tijdens het event kwamen we in contact met fellow bug hunters. Het was een zeer inspirerende tweedaagse waarin we verhalen met elkaar deelden over onze vastberaden inspanningen om de kwaliteit hoog te houden. Daarnaast leerden we over de nieuwste QA-trends, die naadloos aansluiten op de geavanceerde mogelijkheden van AI en performance.”

“De sessies op dag 1 waren gericht op het creëren van een omgeving waarin kwaliteit altijd prioriteit heeft. De shift-left benadering kwam daarin naar voren als een cruciale werkwijze. Die is erop gericht om vanaf de start van een project de kwaliteit te waarborgen door al QA te betrekken in de vroegste stadia van System Development Life Cycle (SDLC).”

“Een vitale rol daarbij is weggelegd bij het management van ondernemingen. Zonder hun steun en trekkersrol kan je op weerstand stuiten van sommige afdelingen. Als QA-engineer speel je een centrale rol in deze transformatie: door teams uit te rusten met de nodige tools en door aanpasbare processen te voorzien. Ervaring leert ons dat aanvankelijke terughoudendheid vaak wordt vervangen door fascinatie. Dit leidt op zijn beurt tot een verbeterde kwaliteit en efficiëntie.”

“In latere sessies kwam de cruciale rol van kwaliteitsborging centraal te staan in een steeds meer technologie-afhankelijke wereld. Dagelijkse online transacties vereisen nu eenmaal foutloze precisie om het vertrouwen van de gebruiker te garanderen en behouden.”

“Tijdens de lunchpauze, genoten we van de mogelijkheid om te netwerken met andere deelnemers. Discussies werden daarbij niet geschuwd. Mogelijks had de lekkere paella als lunch daar iets mee te maken…”

QA & AI om testervaringen te optimaliseren

Eén van de standout talks op dag 2 ging over het testen van ChatGPT-gebaseerde applicaties. We kunnen er niet omheen: de integratie van AI neemt toe. Daardoor neemt het belang ook toe van de kwaliteitsborging van deze technologieën. Eén van de lezingen verschafte dan ook heldere inzichten over hoe ChatGPT functioneert. Er werd gesproken over de gebruikte API en hoe het omgaat met verschillende prompts, zelfs in verschillende ChatGPT-versies.”

“De discussie verschoof vervolgens naar de beste methoden voor het testen van deze prompts, om ervoor te zorgen dat ze werken zoals verwacht en correct worden begrepen. Dit omvat verschillende soorten testen, van functionele testen tot UX. Daarbij werd er gewezen op de behoefte aan nieuwe, krachtigere tools. De presentatie eindigde met het belang te onderstrepen dat ChatGPT-applicaties uitvoerig te testen. Dit is een noodzaak nu dit soort apps meer voorkomen.”

Netwerken en nieuwe QA-inzichten

“Onze deelname aan het VLC Testing-evenement was een waardevolle ervaring. Het bood ons de kans om te netwerken met collega-professionals die dezelfde toewijding aan kwaliteit delen. Daarnaast versterkte het ons streven naar smetteloze kwaliteit en uitmuntendheid.”

Wij horen alvast niets dan enthousiasme om nieuw geleerde inzichten toe te passen. We kijken al uit naar de bevindingen van het VLC Testing event 2024!

Dit bericht delen: